kustannusyhtiö

NASTAMUUMIO

Uutuudet

Norman Douglas: Venus keittiössä eli rakkauden keittokirja


Alkuteos: Venus in Kitchen or Love’s Cookery Book (1952) Kirjoitettu salanimellä Pilaff Bey. 
Esipuhe: Graham Greene
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2021, 978-952-5083-49-1, Kustannusyhtiö Nastamuumio
A5, liimanidottu, 206 sivua. Suositushinta 22 euroa.

Esittely:
Mielestäni on sopivaa, että Norman Douglasin viimeinen kirja on niin häpeämätön ja eikä kovin vakava, kuten tämä kokoelma lempeänostattavia reseptejä. Oppineisuudessaan kirja sekoitus käytännöllistä (mantelikeitto) ja villin epäkäytännöllistä (Rôti sans Pareil), nasevin kommentein. - Graham Greene

Helpon sabotaasin käsikirja


Alkuteos: The Simple Sabotage Field Manual (1944)
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2022, ISBN 978-952-5083-50-7, Kustannusyhtiö Nastamuumio
A5, liimanidottu, 52 sivua. Suositushinta 10 euroa.

Esittely:
”Pidä palavereja silloin kun olisi merkittäviä töitä tehtävänä.”
CIA:n verkkosivuilla sanotaan vuonna 2008 salaisenapitomääräyksestä vapautetusta Helpon sabotaasin käsikirjasta: ”Jotkut ohjeista vaikuttavat vanhanaikaisilta, toiset taas ovat yllättävän ajattomia.”
Helpon sabotaasin käsikirjan
julkaisi CIA:n edeltäjä Yhdysvaltain Strategisten palvelujen toimisto (OSS) vuonna 1944.
Se oli tehty sabotaasin edistämiseksi Saksan ja sen liittolaisten miehittämillä alueilla.

Ari Taskinen: Puolimaailman mies


Julkaisuvuosi 2022, ISBN 957-952-5083-48-4, Kustannusyhtiö Nastamuumio
A5, liimanidottu, 73 sivua. Suositushinta 17 euroa.

Esittely:
Ari Taskisen rujot runot näkevät kauneutta kaameissa ”tiloissa ja koettelemuksissa” unohtamatta Stadin jätkän huumoria ja myötätuntoa.
Tule ja sukella maanalaiseen maailmaan – siellä on elämää jota maan päältä ei huomaa!
Puolimaailman mies on Ari Taskisen toinen runokokoelma.

Kirjat

Khaled Alkhamissi: Taksi

Alkuperäisteos: Taksi (2007)
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2021, ISBN 978-952-5083-46-0, Kustannusyhtiö Nastamuumio
A5, liimanidottu, 163 sivua. Suositushinta 20 euroa.

Esittely:
Viisikymmentäyhdeksän keskustelua kairolaisten taksinkuljettajien kanssa valottavat eri näkökulmista tavallisen egyptiläisen elämää, sen iloja ja murheita, hilpeyttä ja traagisuutta.
Laajennettu saatanan sanakirja

Ambrose Bierce: Laajennettu saatanan sanakirja

Alkuperäisteos: Enlargened Devil’s Dictionary
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2007, ISBN 952-5083-22-4, Kustannusyhtiö Nastamuumio
A5, sidottu, 338 sivua. Suositushinta 25 euroa.

Esittely:
Ambrose Biercen Saatanan sanakirja on mustan huumorin klassikko. Sanojen selityksiä niin kuin paholainen ne ymmärtää. Alkuperäinen Saatanan sanakirja sisälsi 1000 kyynistä sananmääritystä, Laajennetussa saatanan sanakirjassa määritelmiä on yli 1800.
Lyhyitä tarinoita

Ambrose Bierce: Lyhyitä tarinoita

Ambrose Bierce: Lyhyita tarinoita
Alkuperäisteos: Fantastic Fables
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi1998 ISBN 952-5083-07-1 Kustannusyhtiö Nastamuumio
A5, liimanidottu, 91 sivua. Suositushinta 10 €.

Esittely:
Kolmesataa lyhyttä tarinaa, alkaen modernisoiduista Aisopoksen saduista. Mustan huumorin mestari Ambrose Bierce jatkaa takuuvarmalla linjallaan. Biercen tarinoita lukiessa ei voi kuin todeta, ettei maailma eikä ihminen ole reilussa sadassa vuodessa muuttunut mitenkään. Yhdysvaltalainen lehtimies Ambrose Bierce (1842-1914?) todisteli lehtiin kirjoittamissa tarinoissaan maailman raadollisuutta, särki illuusioita ja käänsi mm. Aisopoksen tarinoiden hyveellisyyttä vastakohdakseen. Bierce kokosi tarinat kirjaksi vuonna 1899. 

Arvioita kirjasta:
Viime kädessä Biercen älyllinen leikki ja kiero, karvas huumori ovat virkistävää luettavaa. -Keijo Kettunen/Helsingin sanomat
Sir Richard Burton: Poikarakkaus

Sir Richard Burton: Poikarakkaus

Alkuperäisteos: Pederasty (Arabian Nights, osa 10., loppuessee 4 D) (1886)

Suomennos: Asmo Koste

Julkaisuvuosi 2019, ISBN 978-952-5083-40-8

110 mm x 165 mm, liimanidottu, 96 sivua.

Suositushinta 15,- euroa.

Sir Richard Burtonin essee Poikarakkaus oli 1886 ensimmäinen englanninkielinen avoimesti julkaistu puheenvuoro homoseksuaalisuudesta. Burton tavallaan oikeuttaa homoseksuaalisuuden muuttamalla Tuhannen ja yhden yön tarinoihin kohdistetun arvostelun tutkimukseksi poikarakkauden rikkaasta historiasta. Silloisen sensuurin välttely on kuitenkin muuttanut esseen kaksiteräiseksi miekaksi: ”valistuneet voivat lukea sitä voimakkaana, lähteisiin perustuvana miesten välisen rakkauden puolustuksena, kun taas hurskaammat voivat puistella päätään tälle kammottavalle paheelle. Essee tuntuu liikkuvan eri tasoilla ja olevan kirjoitettu useasta vastakkaisesta näkökulmasta. Burton nimeää poikarakkauden yhdeksi rakkauden muodoksi rakkauden oikkujen ihmeelliseltä listalta ja samassa lauseessa kutsuu sitä patologiseksi rakkaudeksi, johon tarvitaan lääkärin ja psykologin apua.”
Koripallopäiväkirjat

Jim Carroll: Koripallopäiväkirjat

Alkuperäisteos: Basketball Diaries
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2000, ISBN 952-5083-10-1, Kustannusyhtiö Nastamuumio
110 mm x 180 mm, liimanidottu, 194 sivua.
Suositushinta 10,- euroa.

Runoilijana ja rocktähtenä kuuluisuuteen nousseen Jim Carrollin 12-15 vuotiaana kirjoittamat legendaariset päiväkirjat siitä mitä on kasvaa New Yorkin kovilla kaduilla ja miten lahjakkaasta koripalloilijasta tulee heroinisti. Kirjan pohjalta on tehty vuonna 1995 elokuva jossa nuorta Carrollia esittää Leonardo DiCaprio.

Lisätietoja Jim Carrollista ja hänen tuotannostaan saa parhaiten www.catholicboy.com
Claude: Julmia ovat valvotut unet, runoja

Claude: Julmia ovat valvotut unet, runoja

Runoja/1997 (neljäs painos 2021) 
ISBN 952-5083-02-0 
Kustannusyhtiö Nastamuumio
105 mm x 170 mm, liimanidottu, 64 sivua.
Suositushinta 17 e.

Clauden, Smack ja Fishfaces-yhtyeiden 1996 kuolleen solistin ja keulahahmon postuumit runot. "Runoissa pääsee tavallaan syvemmälle kuin musa tekstissä. Runon pitää kolahtaa alusta lähtien." - Claude

Arvioita:
Kun Arto Melleriä pyytää arvioimaan suomalaisia nykylyyrikoita... "Niin, ja sitten Fishfacesin edesmennyt Claude teki hienon runokirjan, mutta sekin on mun kaverini." -Citylehti 24/1998

Clauden runot ovat riipiviä... Toiset meistä ovat tunneaddikteja joille keskitie on liian tylsä, mutta ojat ja allikot tai toisaalta seitsemännen taivaan onnenhetket ovat liian suuria sietää. Täydellinen läsnäolo, stagella tai kirjoittaessa, rakastaessa tai vihatessa, on raskas tapa elää." -Lenita Tynkkynen/Kallio-lehti

Murha taiteenlajina

Thomas De Quincey: Murha taiteenlajina

Alkuteos: Murder Considered as On of the Fine Arts
Suomennos: Ville-Juhani Sutinen
A5, liimanidottu, 141 sivua
julkaisuvuosi 2009, ISBN 978-952-5083-25-5, kirjastoluokka 84.2.
Suositushinta 20 euroa.

Murha taiteenlajina on estetismin ylistys ja sen yhtäaikainen parodia. Teos kuljettaa esteettisyyden vaatimuksen oudolle elämän – tai pikemminkin kuoleman – alueelle, murhan pariin. De Quincey tutkii synkän riemukkaassa teknis-esteettisessä tekstissään murhaa nimenomaan taiteen eräänä muotona. Hän kohdistaa kirjan erilaisissa teksteissä tappamisen aktiin samoja muodollisia vaatimuksia kuin taiteeseen ja taideteoksiin ylipäänsä, ja esittää mustasti ilakoiden, että laadukasta murhaa voidaan arvostella ”teoksena” samoin kuin mitä tahansa muutakin taidetta.

Tämä ei kuitenkaan vaadi moraalin unohtamista, päinvastoin. Murha on siitä erityinen taiteenlaji, että vaikka sitä on tietenkin tarkasteltava aluksi moraalisena kysymyksenä, on mahdollista myös jatkaa tutkimuksia. Moraalinen kanta ei näet vastoin yleistä käsitystä estä sitä, etteikö murhaa voitaisi siinä vaiheessa, kun asia on jo eettisyyden kannalta selvä ja loppuun käsitelty, tarkastela joltain muulta kannalta, vaikkapa esteettisesti.

Kirjasta sanottua:

Murha taiteenlajina on dekkareiden historiassa tärkeä teos siitä syystä, että De Quincey kiinnittä esteettisen huomiokkynsä erilaisten murhatekojen yksilöllisyyteen ja murhaajan personalisen kädenjälkeen. … De Quinceyn dekadentti murhakuvaus on vaikuttanut moniin myöhempin kirjoittajiin, kuten Edgar Allan Poeen ja Charles Baudelaireen. Mainitaanpa hänet eräässä Sherlock Holmes -tarinassakin. (Risto Saarinen/Ruumiin kulttuuri 2/2010)
Harmsiaadi

Natalia Dobrohotova-Maikova & Vladimir Pjatnitski: Harmsiaadi

… ja he kaikki rakastivat venäläistä kirjallisuutta

Suomennos: Mika Rassi, esipuhe: Tomi Huttunen, kuvitus: Vladimir Pjatnitski
Anekdootit/huumori/2014, ISBN 978-952-5083-34-7, Kirjastoluokka 84
107 mm x164 mm, 80 sivua, liimanidottu,
Suositushinta 15 €.

Esittely:
Tämän kirjan hilpeät kirjailija-anekdootit Puškinista, Dostojevskista, Tolstoista ja kumppaneista eivät ole Daniil Harmsin kirjoittamia, vaikka häntä on usein luultu niiden kirjoittajaksi. Nämä myöhäisneuvostokaudella eri nimillä levinneet anekdootit olivat pitkään anonyymiä suullista perintöä. Sittemmin ne on julkaistu myös tekijöidensä nimissä.

”Kerran Gogol naamioitui Puškiniksi, meni Puškinin luo ja soitti kelloa. Puškin avasi oven ja hihkaisi: ”Katsopas, Arina Rodionovna, minä tulin!”

Arviointeja:
”Pitkään itsensä Daniil Harmsin kädenjäljeksi luultuja, myöhäisneuvostoliittolaisessa samizdat-undergroundissa liikkuneita kirjailija-anekdootteja. Aleksandr Puškin, Nikolai Gogol, Leo Tolstoi, Ivan Turgenev ja muut 1800-luvun suuruudet koheltavat, sekoilevat ja törmäilevät kuin slapstick-komediassa.”
Jani Saxell ja Jukka Mallinen, Kirjailija-lehti 4/2014
Kokaiinista

Sigmund Freud: Kokaiinista

Suomennos: Markus Lång
Alkuteos: Über coca
A5, 174, sivua, liimanidottu.
Julkaisuvuosi 2010, ISBN 978-952-5083-30-9, Kirjastoluokka 59.43
Suositushinta 20 euroa.


Esittely:
”… se mitä on luonnehdittu kokan ihmeellisen virkistäväksi vaikutukseksi. Pitkäkestoista, raskasta henkistä tai ruumiillista työtä voi suorittaa väsymättä; ruoan ja unen tarve, jotka muutoin niin vaativaisesti ilmaantuvat tiettyinä vuorokaudenaikoina, ovat pois pyyhkäistyt.”

Sigmund Freud ylisti kokaiinia varauksettomasti esitellessään sen eurooppalaiselle yleisölle vuonna 1884. Kokaiinin haitat ilmenivät nopeasti, mutta otti aikansa, ennen kuin Freud joutui toteamaan, että kokaiinilla oli yritetty ”ajaa riivaajia ulos Belsebuubin voimalla”.

Kirjasta sanottua:

”Nastamuumio on 130 vuoden odottelun jälkeen suomentanut Sigmund Freudin ensimmäisiin tieteellisiin julkaisuihin perustuvan kirjan Über Coca (Kokaiinista) . . . Harvalla tieteellisellä artikkelilla on ollut näin kauaskantoisia vaikutuksia … Nuoren lahjakkaan lääkärin kynänjälki on tarkkaa ja mielenkiintoista.” Pekka Laine/Suomen Lääkärilehti 6/2011
Sydämettömiä säkeitä kunnottomiin koteihin

Harry Graham: Sydämettömiä säkeitä kunnottomiin koteihin

Alkuperäisteos: Ruthless Rhymes for Heartless Homes, suomennos Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2008, ISBN 978-952-5083-24-8, Kirjastoluokka 82.5, Kustannusyhtiö Nastamuumio
110 mm x 180 mm, liimanidottu, 62 sivua.
Suositushinta 12 euroa. ALENNETTU HINTA: 10,- €

Jocelyn Henry Clive ’Harry’ Graham (1874-1936) oli englantilainen lehtimies ja humoristi. Grahamin Sydämettömiä säkeitä kunnottomiin koteihin on oivallinen esimerkki 1900-luvun alussa varsin suosituista mustaa huumoria tihkuvista groteskeista runoista, jotka ilmestyivät huumorilehdissä usein kuvitettuina.

"Vaikuttaa kuin ikuinen nuoruus
olisi isoisoäitiä siunannut,
vaikka, jos kerrotaan totuus
on hänen kasvonsa kahdesti ’kohotetut’.
Ei hän näytä olevan ysikympin alta
muttei nykyään myöskään vanhemmalta."
Eläimet tuomiolla

E. P. Evans: Eläimet tuomiolla 

– eläinten oikeudenkäynnit ja kuolemantuomiot

Alkuperäisteos: The Criminal Prosecution and Capital Punishment of Animals (1906)

Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2019, ISBN 978-952-5083-41-5

148 mm x 210 mm, liimanidottu, 190 sivua.
Suositushinta 20,- euroa.


Esittely:
Nykyaikaiselle ihmisen mielestä eläinten haastaminen maalliseen tai kirkolliseen oikeuteen ja tuomitseminen siellä voi tuntua absurdilta ajatukselta. Keskiajalla ja uuden ajan alussa menettely oli kuitenkin arkipäivää, eikä ole oikeastaan koskaan lopullisesti kadonnut. Tuomiolle joutuivat niin kasveja syövät tuholaiset kuin murhanhimoiset siat. Varsinkin katolinen kirkko oli win-win tilanteessa: jos tuomion saaneet hyönteiset katosivat, se oli uskon voitto, jos eivät, se johtui ihmisten syntisyydestä, jolloin heidän olisi pitänyt katua ja maksaa kymmenyksensä mukisematta.
Tarkoin valitut runot

Sergei Jesenin: Tarkoin valitut runot

A5, liimanidottu, 139 sivua, julkaisuvuosi 2009, ISBN 978-952-5083-27-9, Kirjastoluokka 82.2.
Suositushinta 20 euroa.

Anu Keskitalo: Kadota eksyä unohtaa - runoja

Julkaisuvuosi 2021, ISBN 978-952-5083-47-7, Kustannusyhtiö Nastamuumio
A5, liimanidottu, 98 sivua. Suositushinta 17 euroa.

Esittely:
Anu Keskitalo on helsinkiläinen runoilija. Kadota eksyä unohtaa on hänen ensimmäinen runokokoelmansa.
Kävelyn ylistys

Kävelyn ylistys ja muita kirjoituksia kävelystä

Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi: 2016, ISBN 978-952-5083-37-8, Kustannusyhtiö Nastamuumio
A5, liimanidottu, 118 sivua Suositushinta 15 €.

Useat klassikkokirjailijat ovat kirjoittaneet ylistyksiä kävelylle. Tässä valikoimassa niitä tarjoilevat William Hazlitt, Nathaniel Hawthorne, Leslie Stephen, George Gissing, George Macaulay Trevelyan, J. Brooks Atkinson, John Finley, Christopher Morley, Robert Cortes Holliday, Christopher Morley, Max Beerbohm.
Viinamäen mies – Alkoholimuistelmia

Jack London: Viinamäen mies – Alkoholimuistelmia

Alkuperäisteos: John Barleycorn. Alcoholic Memoirs. (1913)
Suomennos: Antti Immonen
Julkaisuvuosi 2019, ISBN 978-952-5083-42-2

148 mm x 210 mm, liimanidottu, 222 sivua.

Suositushinta 20,- euroa.

Viinamäen mies on Jack Londonin omaelämäkerrallinen teos, jossa hän ottaa tiukasti kantaa Kuningas Alkoholia vastaan, vaikka tunnustautuukin sen ystäväksi. Tästä syystä siitä tuli ilmestyttyään 1913 erittäin suosittu valistuskirja raittius- ja kieltolakiliikkeen piirissä. Se jopa suomennettiin tuoreeltaan vain vuosi ilmestymisensä jälkeen nimellä Tuliliemen tuttavana. Kriittisemmät äänet ovat sanoneet kirjaa kokoelmaksi railakkaita juopottelukuvauksia ja seikkailuja, joihin on siteeksi lisätty moralismia.
Kiehtova päihdeoppi

Andrei Makarevitš: Kiehtova päihdeoppi

Alkuteos: Zanimatelnaja narkologija (2005). 
Suomennos: Velipekka Makkonen (yksi luku Tomi Huttunen).
ISBN 952-5083-31-6, Kirjastoluokka 84, Kustannusyhtiö Nastamuumio 2013
110 mm x 180 mm, liimanidottu, 115 sivua.
Suositushinta 12 e.

Takakannen esittelyteksti:
Tätä kirjaa lukiessa tulee jano. Andrei Makarevitš kertoo Kiehtovassa päihdeopissa viihdyttävin omaelämänkerrallisin tarinoin päihdehistoriastaan ja seikkailuistaan Neuvostoliitossa, Venäjällä ja muualla maailmassa. Makarevitšin tarinoita kommentoi hänen ystävänsä, päihdelääkäri Mark Garber.
Andrei Makarevitš on legendaarisen venäläisen Mašina Vremeni -yhtyeen laulusolisti ja pitkäaikainen johtohahmo.

Arvosteluja:
”Kiehtova päihdeoppi on suppea, subjektiivinen, mutta todella kiehtova johdatus päihdyttävän janojuoman eli vodkan nautintoihin ja vähän historiaankin.” Pentti Stranius/Venäjän aika 3/2013
Artsi ja Mehitabel

Don Marquis: Artsi ja Mehitabel

Alkuperäisteos: Archy and Mehitabel (1927)
Kuvitus: George Herriman (suomenkielinen tekstaus Mikko Huusko)
Suomennos: Asmo Koste (riimittelyä suorittanut myös Pirjo Tuomi)
Julkaisuvuosi 2011, ISBN 978-952-5083-29-3, kirjastoluokka 84.2
A5, liimanidottu, 164 sivua. Suositushinta 15,- euroa.


Artsi on torakka, jolla on runoilijan sielu. Artsin ystävä Mehitabel on kujakissa, jolla on epämääräinen menneisyys – se väittää olleensa edellisessä elämässään Kleopatra. Artsi, joka taas väittää olleensa edellisessä elämässään vapaan muodon runoilija, käyttää öisin lehtimies Don Marquisin kirjoituskonetta. Artsin pienen koon vuoksi tämä ei onnistu muuten kuin hyppäämällä pää edellä jokaiselle tarvitsemalleen näppäimelle. Torakalle on tarpeeksi raskasta käyttää kirjoituskoneen kampea rivin vaihtoon, joten Artsi ei käytä tekstissään isoja kirjaimia tai välimerkkejä.

Tärkeintä on tekstin sisältö. Tämä kirja sisältää Artsin kertomia tarinoita torakan näkökulmasta, lämpimän huumorin kyllästämiä huomioita ympäristöstä ja ajan ilmiöistä – ajat ja ilmiöt eivät ole muuttuneet, saati ihmisluonto.
Saksan kansan ihmeiden lähde

Adolf Molnár: Saksan kansan ihmeiden lähde

Alkuteos: Des Deutschen Volkes Wunderborn (1983)

Suomennos: Esko Väisänen
Julkaisuvuosi 2016, ISBN 978-952-5083-38-5, Kustannusyhtiö Nastamuumio
A5, liimanidottu, 176 sivua
Suositushinta 20 €

Mies istuu puistonpenkillä ja kertoo ”professorille” elämästään ja Saksan kansan vaiheista alkaen Hitleristä ja päätyen Liittotasavaltaan. Puhuuko hän vain satunnaiselle ohikulkijalle, onko hän mielisairasta näyttelevä huijari vai oikeasti hullu?

Wienissä syntynyt, suomalaistunut kulkuri ja kirjailija Adolf Molnár (1905-1988) kuvaa omaelämäkerrassaan ”Suuri ilveily” teostaan ”Saksan kansan ihmeiden lähde” kavalimmaksi satiirikseen.
Luciferin seitti

Palma & Iskariot: Luciferin seitti (Manhattanin Harmageddon I)

Sarjakuva/2015, B5, 48 sivua, liimanidottu, ISBN 978-952-5083-36-1, Kirjastoluokka 85.3
Suositushinta 12 euroa.

Luulitko tietäväsi, mitä kovaksikeitetty tarkoittaa? Meillä on sinulle yllätys: Lusiferin Seittiin verrattuna kaikki muu on kuin kaurapuuroa kortongissa. Uskallatko kohdata Katujen Stalinin?
Kesä Kivinokassa

Laura Salama: Kesä Kivinokassa

Kuvitettuja päiväkirjamerkintöjä/2015, B5, liimanidottu, 96 sivua, ISBN 978-952-5083-35-4, Kirjastoluokka 84
Suositushinta 15 euroa.

Meren ja metsän keskellä, Kivinokan ulkoilualueella, on yli neljäsataa leikkimökin kokoista kesämajaa. Kivinokkalainen tallentaa kesän mittaan piirustuslehtiöönsä ja päiväkirjansa sivuille pihapuun oravan sekä varisten touhut, merkitsee muistiin uima- ja kanoottiretket, mieleenpainuvat hetket Kulosaaren kartanon saunan lauteilla, Kivinokan kioskilla ystävien seurassa, uimarannalla akustisen musiikin konsertissa ja tihkusateessa Kivinokan vanhassa metsässä kävellessä.

Kaupungin kiireen ja hälyn jäädessä taakse on aikaa miettiä, mikä on itselle tärkeää. Kesämajan askeettisissa oloissa hidasta aikaa viettäessä alkaa kysyä, mistä olisi varaa luopua, mistä pitää tiukasti kiinni. Kivinokkalaisen kesämietteet polttopuita sahatessa, kamiinaa sytyttäessä ja ahvenia narratessa laajenevat oman kesämajan ja pihapiirin tärkeiden pienten asioiden havainnoinnista kaupunkisuunnittelun, asumisen, mökkeilyn, kuluttamisen ja yhteisöllisyyden pohtimiseen.
Tänään – tosilyhytproosaa

Laura Salama: Tänään – tosilyhytproosaa

Julkaisuvuosi 2019, ISBN 978-952-5083-43-9
105 mm x 1870 mm, liimanidottu, 129 sivua.
Suositushinta 15,- euroa.

Lilli-tädillä on kaikki kohdallaan, kunnes tapahtuu kummia ja elämä suistuu ihanasti raiteiltaan.
Tänään – tosilyhytproosaa koostuu Lillin päiväkirjamerkinnöistä, jotka ovat pituudeltaan kahdesta kolmeen sanaa. Jokainen tosilyhytkertomus alkaa sanalla ”tänään.”
Lilli-tädin matkassa pääset säilömään, hoitamaan villakoiria, body-pumpiin, äänestämään jaloilla ja kiertämään ympäri maailman.
Jokaista tarinaa somistaa tosilyhytprosaisti Salaman tussipiirros, joka vääntää tarinat vinoon.
Kävelyesseet

A. H. Sidgwick: Kävelyesseet

Alkuteos: Walking Essays (1912). Suomennos: Asmo Koste
Esseitä/2014, ISBN 978-952-5083-33-0, Kirjastoluokka 04
A5, 152 sivua, liimanidottu
Suositushinta 20 €.

”… se tosiasia, johon nykymaailma on heräämässä, että autolla ajaminen on, jos ei oteta lukuun valssin tanssimista ja krokettia, yksi halveksittavimmista ihmisen toiminnoista.”

”Koko klassisesta kirjallisuudesta on vaikea löytää edes yhtä esimerkkiä kävelystä kävelyn vuoksi, ilman jotain taka-ajatusta. Mikäli henkilö on ikuistettu historiaan kävelystä, se merkitsee vain, että hän käveli, jos taas romaaniin, tarkoittaa se, että kävelyllä on aikakauden ideoiden joukossa todellinen paikka.”

A.H. Sidgwick tarjoaa tässä kirjassa esseet kävelystä ja keskustelusta, kävelystä ja musiikista, kävelystä ja urheilusta, kävelystä kanssakäymisen muotona, kävelystä kirjallisuudessa, kävelyvarusteista sekä yksin kävelystä.

Arvosteluja:
Kävelijän sulautuminen osaksi luonnon rytmiä tarkoittaa Sidgwickillle paljon muutakin kuin idyllistä luontokokemusta. Pikemminkin se merkitsee hänelle ylirationaalisuudessaan vieraantuneen kulttuurin vääjäämätöntä vastaimpulssia…

Kävelyksi ei Sidgwickille kelpaa mikä tahansa patikointi, flaneeraus ja tallustelu vaan ainoastaan vakava ja ennen kaikkea itsetarkoituksellinen matkan taittaminen. Kävelyä eri näkökulmista lähestyvät esseet pyrkivätkin selvittämään, mitä tosikäveleminen on ja ehkä ennen kaikkea mitä se ei ole: se ei ole rupattelun sivutuote, ei päämäärätietoista ennätysten tekemistä eikä ainakaan tarkkailevaa maleksimista…

Välittömän olemisen kuvauksena Sidgwickin teoksella on edelleen kiistaton arvonsa, jos kohta se saattaakin puhutella useimpia muussa kuin kävelyn kontekstissa…

Jos Sidgwickin konservatismin jättää omaan arvoonsa, voi hänen keskittyneisyyttä ja läsnäoloa peräänkuuluttavat ohjeensa antaa nykylukijallekin paljon. Sillä vapaudenkaipuu tuskin vanhenee koskaan: ”Urbaanin masennuksen synkimpinä hetkinä otan joskus esiin koirankorvaisen kartan ja unelmoin hetkisen avarammista päivistä ja ehkä sen välistä tippuu kuivunut ruohonkorsi muistuttaen, että joskus olin kukkuloiden vapaa mies ja lauloin Seitsemättä sinfoniaa Wetherlamin lampaille.”

Anna Tomi / Kiiltomato.net
Kolmas metsästys – sienestäjän muistiinpanoja

Vladimir Solouhin: Kolmas metsästys 
– sienestäjän muistiinpanoja

Suomennos: Kari Klemelä.
Julkaisuvuosi 2019, ISBN 978-952-5083-44-6, KL 04
145 mm x 216 mm, sidottu, kansipaperi, 117 sivua.
Suositushinta 20,- euroa.

Esittely:
Venäläisen Vladimir Solouhinin teos on eräänlainen sienikirja kaunokirjallisessa muodossa ja sellaisena klassikko. Kirjailija kuvaa omia sieniretkiään antaumuksella, joka herättää myös lukijassa vastustamattoman halun lähteä sienimetsään.

Kirjan nimi Kolmas metsästys viittaa luonnon antimien hyödyntämisen tapoihin: ensimmäinen metsästys on riistaeläinten kaataminen, toinen on kalastus ja kolmas tietenkin sienestys. Venäläisillä on luonnon antimien hyödyntämisessä pitkät perinteet, ja Solouhinilla on paljon tietoa eri sienilajien hyödyntämisestä. Mukana on anekdootteja, runoja ja reseptejä, jotka soveltuvat myös suomalaisiin oloihin, sillä useimmat mainitut sienet kasvavat täälläkin.

Solouhinin kirja ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1988, eikä sitä ole ollut saatavilla kirjakaupoista vuosikymmeniin. Nyt julkaistava laitos on suomentaja Kari Klemelän tarkistama.
Ari Taskinen: Susien taivas

Ari Taskinen: Susien taivas

Runoja
Julkaisuvuosi 2006, ISBN 952-5083-21-7, kirjastoluokka 82.2
A5, liimanidottu, 71 sivua. Suositushinta 16,- euroa.


Esittely:
talvisena päivänä kävelimme
Coney Islandin hiljaisella rannalla
katselimme harmaata, savuavaa Atlanttia
valtamerta joka tulisi meidät erottamaan

olisin halunnut repiä lentolippuni, polttaa passini
olla brooklynilainen suutari tai sekatyömies
sydämesi valittu uudessa maailmassa

Ari Taskinen on pitkän linjan säveltäjä ja muusikko. 1970- ja 80-luvulla Taskinen teki tiivistä yhteistyötä Pelle Miljoonan kanssa, mistä tuloksena syntyi useita suomalaisen rockin klassikkobiisejä. Rockin jälkeen Taskinen siirtyi kokeellisemmalle linjalle säveltämään elektro-akustista musiikkia ja teatterimusiikkia. Taskisen muita yhteiskumppaneita ovat olleet mm. Problems- ja Transistors -yhtyeet, Jack Helen Brut performance-ryhmä ja runoilija Teemu Hirvilammi.

Susien taivas on Ari Taskisen ensimmäinen runokokoelma.

Arvosteluja:
”Taskisen runokokoelma tapailee aitoa lyyristä tatsia, mutta pysyttäytyy samalla selkeäsanaisen informaation piirissä… Kokoelman osastot vilisevät pieniä tarinoita. Tekijä kirjaa elävästi kaukaiset näkymät ja kokemukset. Matkat kertovat, tuovat ja vievät. Vapautuminen tai hetkellinen helpotus voi tapahtua mutkan kautta… Kauneus koskettaa kokoelman loppupuolen runoja… Taskisen runokirja on vakavasti kirjoitettu. Sen aiheet ja käsittelytapa taittavat totiselta tärkeilyltä terän. Aika rockhan se on, mutta ei pelkästään rock. Ja se on eduksi, kun on kysymys runosta.” – Matti Saurama/Uutispäivä Demari

”Taskisen ensimmäisessä runokirjassa on runsaasti vaikutteita tien päältä… Vastapainona kulkukoirameiningille Taskinen kirjoittaa sympaattisen runon suomalaisesta sienimetsästä – ja aloittaa kirjan raskaalla Helsingin lähiöihin painottuvalla sarjalla… Oiva lisä Suomen kirjallisiksi ryhtyneiden muusikkojen kastiin Ari Taskinen on.” – Suonna Kononen/Karjalainen

”Kerronta on toisinaan suoraviivaista ja rosoisen hiomatonta, kun taas ajoittain melko surrealistista ja unenomaista… Ari Taskisen runokokoelma on kiinnostava uusi aluevaltaus muusikolta, joka on osoittanut kykynsä liikkua hyvinkin erilaisten musiikin lajien välillä.” – Tommi Lievemaa/Tiedonantaja

”… välillä hän intoutuu virittämään laulun joka kantaa… Susien taivas on hyvinkin yllättävä ja toimiva kokonaisuus.” JK Ihalainen/Kirjo 4/06
Eräitä harmillisia tarinoita

Elmeri Vehkala: Eräitä harmillisia tarinoita

ISBN 978-952-5083-32-3, Kirjastoluokka 84, Kustannusyhtiö Nastamuumio 2013 A5, liimanidottu, 128 sivua. Suositushinta 12 e.

Tunnetko outoa levottomuutta? Oletko kohdannut Vaasankadun hullun somalin? Entä kerrostalon pesutuvassa lymyilevän vapaapalokuntalaisnaisen? Tai Puolan kuningas Boleslavin? Elmeri Vehkalan esikoisteoksessa ”Eräitä harmillisia tarinoita” maailma ei ole sen absurdimpi kuin se oikeasti on, se vain ilmenee siten. Kommentteja ja arvosteluja: ”Kovin bongaukseni kirjamessuilta tänään (ja ikinä). Elämän ja kadun makuinen, vino katse mähellykseemme tässä kosmoksessa. Täysintä yyberiä, setä suosittaa ankarasti.” – professori Tommi Hoikkala Asetettu Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkinnon 2014 ehdokkaaksi 13.marraskuuta 2014.
Nathanael West: Balso Snellin unielämä

Nathanael West: Balso Snellin unielämä

Alkuperäisteos: Dreamlife of Balso Snell
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2003, ISBN 952-5083-16-0, 110 x 180 mm, 92 s., sidottu.
Suositushinta 12 euroa.


Esittely:
Runoilija Balso Snell käyskentelee Troijan lähettyvillä ja tultuaan Troijan hevosen luokse tunkeutuu tämän sisään. ”Kävellessään eteenpäin Balso tajusi, että puuhevosta asuttivat ainoastaan yleisöään etsivät kirjailijat ja hän päätti ettei häntä huijattaisi enää kuulemaan yhtään tarinaa. Jos jotain kerrottaisiin, hän kertoisi sen itse.” Balso Snellin unielämä on groteski satiiri länsimaisesta elämänmuodosta ja sen kirjallisista ilmentymistä.

Nathanael West (1903-1940), amerikkalainen kirjailija joka ehti ennen kuolemaansa auto-onnettomuudessa kirjoittaa neljä romaania. Westiltä on aikaisemmin julkaistu suomeksi ”Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts”, ”Iisi miljoona” ja ”Heinäsirkan aika”.

Arvosteluja:
”Kirja on viimeinkin ilmestynyt suomeksi. Kirja liikkuu koko ajan vikkelässä groteskissa tyylilajissa, eikä West piittaa kerronnan logiikasta tuon taivaallista… West haluaa dekonstruoida tai ainakin dadaistisesti tuhota kaiken aiemman länsimaisen kirjallisuuden… Kirjan teema nousee kuitenkin vahvasti esiin. Kaikki kertomukset, joita sivilisaatio meille tarjoilee, ovat naurettavia ja todistavat vain ihmistä itseään vastaan kohdistetusta vihamielisyydestä.” Juri Nummelin/Helsingin sanomat
Peter Lamborn Wilson: Merirosvoutopiat – maurilaiset kaapparit ja kristityt luopiot

Peter Lamborn Wilson: Merirosvoutopiat 
– maurilaiset kaapparit ja kristityt luopiot

Alkuperäisteos: Pirate Utopies – Moorish Corsairs and Christian Renegadoes
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2005, ISBN 952-5083-19-5, kirjastoluokka 69.6309
A5, liimanidottu, 224 sivua. Suositushinta 18,- euroa.

Millainen oli merirosvon vuodenkierto? Miten saalis jaettiin? Oliko merirosvolaivojen ja merirosvojen maissa sijaitsevien tukikohtien hallinto demokratiaa ennen kuin sitä oli muualla keksittykään? Mikä sai tuhansia eurooppalaisia 1600-luvulla kääntymään islamiin ja ryhtymään pyhään merirosvosotaan kristittyjä vastaan? Oliko se silkkaa oman voiton pyyntiä ja opportunismia, vai oliko siihen syvempiä syitä? Miten barbareskivaltioiden merirosvot onnistuivat vastustamaan ”parempiaan”, eurooppalaisia, useiden satojen vuosien ajan?
Mm. näihin kysymyksiin Peter Lamborn Wilsonin kirja Merirosvoutopiat etsii vastausta.

Taittovirhe:
Kirjan taitossa tapahtuneen valitettavan virheen takia sivulla 137 lause loppuu kesken. Lauseen jatko kuuluu:

”mitään tekemistä meren tai Marokon kanssa.
Kukaan ei tiedä miten Jansz kuoli. On ainoastaan yksi pahaenteinen vihjaus joka sisältyy Oostzaanin koulumestarin hänestä kirjoittamaan elämäkertaan, joka päättyy lauseeseen “hänen loppunsa oli erittäin surkea.” [Gosse, 1924: 57-58]

Luonnollisesti Muradin täytyi merirosvona saada “surkea loppu”. Mutta hurskas elämäkerturi ei pystynyt manaamaan edes ruttoa (kuten kapteeni Wardilla) taikomaan jonkinlaista pelottavaa ja esimerkiksi käyvää kuolemaa Jan Janszille. Joidenkin tietojen mukaan hän kuoli nukkuessaan vuoteessaan – ehkä jopa Allahin armossa.”
Peter Lamborn Wilson: Rory Winston & Riikka Heinonen: jne. – kinomaanikon käsikirja

Rory Winston & Riikka Heinonen: 
jne. – kinomaanikon käsikirja

Julkaisuvuosi 2005, ISBN 952-5083-18-7, kirjastoluokka 77.4
A5, sidottu, 390 sivua. Suositushinta 30 euroa. ALENNETTU HINTA: 10,- e

He elävät öisin, piileskellen keskuudessamme. Sisimmässään he odottavat arkipäivän päättymistä ja elokuvateatterin hämärän laskeutumista. Kinomaanikot.
”Leffoista puuttuu aina jotain, mutta kai me tarvitaan niitä siksi, että elämästä tuntuu puuttuvan vielä enemmän.”
Kun videot ja dvd:t tuovat jo ohjelmistosta poistuneet elokuvat yhä uudestaan silmiemme eteen, myöskään kirjoitukset elokuvista eivät vanhene. Jne. – kinomaanikon käsikirja sisältää arvosteluja ja esseitä viime vuosina elokuvateattereissa esitetyistä elokuvista, elokuvafestivaaleilta sekä proosa-pätkiä elokuvan maailmasta kinomaanikon silmin. Kirjassa on piirroskuvitus.

Arvosteluja kirjasta:
”Kinomaanikon käsikirja on erinomainen opaskartta niille, joille elokuvat ovat enemmän kuin vain taustahälyä… Kinomaanikon käsikirja on parhaimmillaan pieninä annoksina, tarpeen mukaan nautittuna. Kirjasta voi poimia elokuvavinkkejä televisiota tai videovuokraamoa silmällä pitäen ja se toimii myös hyvänä trivia-taustateidon lähteenä.” – Marko Korvela, Tiedonantaja

”Kirja onnistuu yhdistämään ristiriitaisia tasoja ja tavoitteita moniääniseksi kokonaisuudeksi. Kyse on aidosti osallistuvasta kritiikistä, jonka lonkerot ulottuvat elettyyn historiaan ja nykypäivän konkreettiseen todellisuuteen, oikeaan maailmaan elokuvasalin ulkopuolella… Tekijöiden päänavaus on hahmoteltu arvostelujen ohella riemukkaan purevasti hauskojen pilapiirrosten, aforismien ja satiiristen keskustelujen avulla. Eipä ainakaan ole tylsä kirja!… Teos ei vain toista jo julkaistua vaan luo jotain aivan uutta, uniikin luovan tilan, jossa erilaiset kirjalliset ja kuvalliset ainekset ja merkitykset käyvät vuoropuhelua keskenään, toisiaan vastaan ja sisäkkäin.” – Markku Varjola, Filmihullu

Dudley Wright: Vampyyrit ja vampirismi

Alkuperäisteos: Vampires and vampirism (1914)
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2021, ISBN 978-952-5083-45-3, Kustannusyhtiö Nastamuumio
110 mm x 165 mm, liimanidottu, 128 sivua. Suositushinta 17 euroa.

Esittely:
Englantilainen lehtimies ja hengellinen ”totuudenetsijä” Dudley Wright kokosi vuonna 1914 tämän kirjan eri kansojen vampyyreja koskevasta kulttuurista ja kansanperinteestä.
”Tänä päivänä vampirismi otetaan vakavammin kuin vielä sata vuotta sitten ja tässä kirjassa pyritään mahdollisimman täydellisesti tarjoamaan kaikki tapaukset, jotka ovat koottavissa eri maista. On avoin kysymys kuinka paljon tieteellistä totuutta piilee näissä tarinoissa, joita näinä aikoina voitaneen pitää liioitteluna.”

Kustannusyhtiö Nastamuumion loppuunmyyty tuotanto:

Rudolf Ankku & Pertti Joffán: Paljas uneksija, sananmuunnoksia/1998.
Ambrose Bierce: Saatanan sanakirja, huumori/1995
Erkki Haapaniemi: Linkolan metsämarssi, dokumentti/2002
Kari Hongisto: Elämyskaruselli/2009
Olli Hyvärinen: Kuningatar tornista/2007
Kvartetti -Unkarilaisia nykynäytelmiä, kolme näytelmää/2002
Mattijuhani Koponen: Ajan kuvia, runoja/1997
Mattijuhani Koponen & Karoliina Kiil: Kuutamoserenadi – romanssirunoja, runoja/1999
Lamppu Laamanen: Umpisuoli kukkuu, romaani/1996
Lamppu Laamanen: Suihkukoneet eivät liikuta siipiään, runoja/1998
Harri Manner: ARS 2005, sekatekniikka/2003
Simon Morley & David Friend: Penisorigami, ohjekirja/2002
Lev Rubinštein: Tässä olen minä, runoja/2010
Tapani Rytöhonka: Jo aamulla sataa, pitkä novelli/2001
Philip Toshio Sudo: Zenkitara/1998
Lászlo Szörenyi: Pitkä viini, anekdoottiromaani/2000
Elmeri Vehkala: Älykuvio K/2017
Oscar Wilde: Ihmissielu sosialismissa, pamfletti/2001

Tilaukset

Lähetä tilaus käyttäen allaolevaa kaavaketta.
Vaihtoehtoisesti voit lähelttää tilauksesi sähköpostiohjelmalla osoitteeseen: nastamuumio (at) nastamuumio.fi
— Laita (at) tilalle @ 

Älä unohda kirjan toimitusosoitetta.
Halutessasi tilata useita kappaleita samaa kirjaa mainitse asiasta.
Postimaksu sisältyy hintaan (paitsi ulkomaille).
Lähetyksen mukana seuraa lasku.

Tilauskaavake

Nastamuumio Oy

Nastamuumio Oy on vuonna 1995 perustettu yleiskustantamo. Kustannamme kaunokirjallisuutta, runoutta ja tietokirjoja. Nastamuumio ei vastaa tilaamatta lähetetystä materiaalista. Nastamuumio Oy ei ole arvostelupalvelu, emme kommentoi lähetettyjä käsikirjoituksia (ellei se ole niin hyvä, että se voisi johtaa julkaisemiseen). Emme palauta käsikirjoituksia.

Yhteystiedot

Nastamuumio Oy
Metsänhoitajankatu 2 B 45
00790 Helsinki
e-mail: nastamuumio (at) nastamuumio.fi
www.nastamuumio.fi