Ambrose Bierce: Lyhyita tarinoita

Alkuperäisteos: Fantastic Fables

Suomennos: Asmo Koste

Julkaisuvuosi1998 ISBN 952-5083-07-1 Kustannusyhtiö Nastamuumio

A5, liimanidottu, 91 sivua. Suositushinta 10 euroa.

<takaisin Nastamuumion pääsivulle

Takansiteksti:

Kolmesataa lyhyttä tarinaa, alkaen modernisoiduista Aisopoksen saduista. Mustan huumorin mestari Ambrose Bierce jatkaa takuuvarmalla linjallaan. Biercen tarinoita lukiessa ei voi kuin todeta, ettei maailma eikä ihminen ole reilussa sadassa vuodessa muuttunut mitenkään.

Yhdysvaltalainen lehtimies Ambrose Bierce (1842-1914?) todisteli lehtiin kirjoittamissa tarinoissaan maailman raadollisuutta, särki illuusioita ja käänsi mm. Aisopoksen tarinoiden hyveellisyyttä vastakohdakseen. Bierce kokosi tarinat kirjaksi vuonna 1899.

 

Arvioita kirjasta:

Viime kädessä Biercen älyllinen leikki ja kiero, karvas huumori ovat virkistävää luettavaa. -Keijo Kettunen/Helsingin sanomat

 

Näyte kirjasta:

OPTIMISTI

Kaksi sammakkoa pohdiskeli käärmeen mahassa muuttuneita olosuhteitaan
"Kävipä heikko tuuri," sanoi ensimmäinen.
"Älä hyppää johtopäätöksiin," totesi toinen; "olemme päässeet kuivaan paikkaan ja meidät on varustettu ruoalla ja majoituksella."
"Majoituksella todellakin," sanoi ensimmäinen sammakko; "mutta en näe ruokaa."
"Lopeta kurnutus," toinen valitti. "Me olemme ruoka."

 

KAKSI MAANTIEROSVOA

Kaksi maantierosvoa istui ryypyllä turvapaikassaan tienvarressa vertaillen päivän seikkailuja.
"Minä pysäytin poliisipäällikön," sanoi ensimmäinen maantierosvo, "ja vein mukanani kaiken mitä hänellä oli."
"Ja minä," sanoi toinen maantierosvo, "pysäytin Yhdysvaltain yleisen syyttäjän ja vein mukanani..."
"Hyvä Luoja!" keskeytti toinen hämmästellen ja ihaillen, "veit mukanasi kaiken mitä sillä kaverilla oli?"
"Ei," selitti epäonninen kertoja, "vein mukanani pienen osan siitä mitä minulla oli."

 

VARUSTAUTUNUT PALVELUSTA VARTEN

Sisällissodan aikana isänmaanystävä oli matkalla Marylandin osavaltion poikki varustettuna presidentin myöntämällä kulkuluvalla liittyäkseen Grantin armeijaan ja nähdäkseen taisteluja. Pysähtyessään päiväksi Annapolikseen hän vieraili tunnetun optikon liikkeessä ja tilasi seitsemän voimakasta kaukoputkea, yhden viikon jokaiselle päivälle. Huomattuaan tämän anteliaan lahjoituksen osavaltion riutuvalle teollisuudelle kuvernööri nimitti hänet everstiksi.

 

PÄIVÄÄ PAISTATTELEVA PYÖRREMYRSKY

Neekeri, joka keräili veneellä ajopuita, näki nukkuvan alligaattorin ja luuli sitä tukiksi. Hän uppoutui laskeskelemaan sitä päreiden määrää jota siitä saisi hänen uuteen mökiinsä. Päästyään tyydyttävään lopputulokseen hän iski keksin elukan selkään kokeakseen onnenkantamoisensa. Lisko havahtui unestaan ja suureksi yllätykseksi ihmisveljellensä sukelsi veteen aiheuttaen hirvittävän pyörteen.

"Enpä koskaan oo nähnynnä tuon kaltaista pyörremyrskyä," huudahti neekeri säikähdyksestä selvittyään. "Se vei mun mökistä koko katon!"

 

ARVOKAS VAIKUTELMA

Iso kansakunta jolla oli riitaa pienen kansakunnan kanssa, päätti pelästyttää vastapuoltansa suorittamalla merivoimillaan suuren näytöksen pienen kansakunnan tärkeimmän sataman edustalla. Iso kansakunta kutsui kaikki sotalaivansa kaikkialta maailmalta ja oli lähettämäisillään ne tapaamispaikalle kolmensadanviidenkymmenen mailin päähän kun ison kansakunnan presidentti vastaanotti seuraavan viestin pienen valtion presidentiltä:

"Mahtava ja hyvä ystäväni, kuulin, että olette näyttämässä meille merivoimanne tarkoituksena tehdä meihin vaikutus voimallanne. Millaista rahan tuhlausta! Todistaakseni sinulle, että tiedämme jo ennestään kaiken siitä, liitän tähän listan ja selostuksen kaikista laivoista ja tykeistä, joita teillä on."

Mahtava ja hyvä ystävä oli niin yllättynyt kirjeen selväjärkisyydestä, että piti laivastonsa kotona, säästäen tuhat miljoonaa dollaria. Tämä taloudellisuus oli riittävää, jotta hän pystyi ostamaan tyydyttävän päätöksen, kun riita ratkaistiin välitysmenettelyllä.